Despre Noi

Ani in urma, o mina de oameni s-au gindit ca n-ar strica sa faca o Biserica Ortodoxa in Houston, biserica care sa satisfaca nevoile spirituale ale Romanilor de aici.

Biserica a inceput ca o misiune a Bisericii Sf Marii din Dallas si s-a infiintat in August 1990 la initiativa unui grup foarte restrins de oameni sustinuti de Preotul George Preda, acum decedat. Inceputurile au fost foarte modeste si au avut loc in casa D-nei Milita Popescu. Trebuie remarcat devotamentul Doamnei Milita Popescu-Dittbreiner si a mamei sale Dna. Elena Niculescu care au fost sufletul acestui mic grup. Din primul grup faceau parte Fam Condacse, Dna. Marioara Ouvreloeil, Gabi Teodorescu, dl Herlea S.Tower, N. Nelson, N.Corneanu, Cristea si altii. Vestea s-a raspindit si numarul celor alaturati a inceput sa creasca. S-au alaturat si alte familii: Lavrov, Petrescu, Mates, Meitani, etc. Lucrurile au evoluat si asa s-a ajuns la ajutorul fratesc in credinta al Bisericii Grecesti care a gazduit in capela ei pentru o perioada destul de lunga.

Domnul Victor Tapu a venit in Houston imediat dupa infiintarea bisericii, in Septembrie 1990. In Octombrie a devenit membru al bisericii si s-a oferit sa picteze gratuit iconostasul bisericii. A fost total sustinut de Dna Milita care a oferit gazduire. Au fost mobilizati multi romani sa vina la biserica si din primul Consiliu Parohial au facut parte si Dl Micu- Nelson si Dl. Sandu Cristea. Biserica s-a intarit cu multi alti membri incepind cu vara anului 1991 (fam. Borza, Cosmin, Patrascu etc).

Din primavara anului 1991 pina la sfirsit de Septembrie slujbele si activitatile au fost gazduite de biserica antiohiana Sf. Gheorghe, iar din Sept. 1991 pina in vara anului 1994 de biserica greceasca din Yoakum cu hramul Buneivestiri. Aici s-a organizat si primul festival romanesc la 24 Ianuarie 1993 care s-a bucurat de mare success pentru ca s-a promovat nu numai bucataria romaneasca dar si cultura poporului nostru printr-un recital de poezie din clasici (Eminescu, Cosbuc, Goga), recital de muzica romaneasca cu participarea unor muzicieni profesionisti si amatori (soprana Ana Maria Condacse, violonistele Oancea, chitaristul Boeru) si o expozitie de arta plastica a pictorilor romani din Houston (Marcos Lajos, Victor Tapu, Carmen Dumitrescu si alti 5-6 pictori). In parcuri s-au organizat picnicuri pentru a stringe bani pentru construirea bisericii si pentru a atrage noi enoriasi. De asemenea s-a editat o revista a comunitatii “Miorita”, trimestriala, (Doamna Tapu fiind redactorul revistei) iar banii facuti din vinzare au fost donati bisericii. Din pacate au aparut numai 3 numere, pentru ca in 1994 familia Tapu s-a retras, obligati de evenimente si disensiuni puternice legate de alegerea unui preot permanent. Iconostasul facut de Victor Tapu a fost abandonat in capela bisericii grecesti la mutarea bisericii in sediul din str.Chaplin, dar Domnul Victor Tapu l-a reconditionat si l-a donat iarasi bisericii in ziua de Florii 1996.
Intre timp s-au alaturat Bisericii noastre numita Maria-Magdalena majoritatea enoriasilor: fam Georgescu, Dumitrascu, Miclos, Manea, G. Costin, F. Costin, Hamza, S.Bacio, M. Paraschiva, S. Nastse, G. Potcoava, M. Lupescu, V. Condacse, Borza etc.

Atunci am considerat ca am putea face un efort sa cumparam o mica propietate pe care sa o transformam in Biserica. D-nul Miclos si D-nul Lupescu au gasit si cumparat o proprietate cu sprijinul banesc al enoriasilor. Lucrurile nu au fost asa de simple. S-a depus o munca sustinuta pentru transformarea proprietatii la conditiile cerute de canoanele crestinesti.Contributii importante banesti si multa munca fizica au fost depuse de familiile: S.Bacio, G.Costin, F,Costin, G,Potcoava, care nu au precupetit nici un efort. Pe parcurs s-au alturat alte familii: Moceanu, Staicu ,Rahaian, Oprean, Orbai, Masie, etc. care au contribuit la propasirea Bisericii Sf. Maria Magdalena. Efortul de a avea o biserica nu s-a oprit aici. In aceste conditii consiliul parohial a hotarit ca era nevoie de o cladire adevarata.

S-a vindut proprietatea din Chaplin si s-a cumparat alta proprietate pe Canino. Slujbele s-au tinut intr-un mobil-home, platit de d-nul Rahaian. Munca depusa de enoriasi a fost multa si obositoare. Din pacate in urma unor neintelegeri, un grup de oameni au plecat si au format o noua misiune. Un bun crestin nu lasa credinta sa piara. Telul de a avea o biserica care sa arate ca cele de pe la noi de pe acasa a fost prea mare ca sa nu se implineasca. Asa ca cei ramasi la Biserica Sf. Maria Magdalena au mers inainte si si-au indeplinit telul.

Vechiul nucleu sprijinit de familii ca: Avrigeanu, Baciu, Barbuceanu, Coman, Croitoru, Enache, Miron, Miru, Nichiti, Salajan, Vulcean, Vitan, precum si altii au sprijinit Biserica Sf. Maria-Magdalena cu ajutor banesc ca: donatii, organizari de picnicuri precum si organizarea a diferi activitati care sa aduca bisericii bani, or cu munca fizica. Biserica este ridicata.

Amintim pe aceasta cale ca fiecare persoana din Comunitatea Romana si-a adus aportul mai mare sau mai mic la realizarea acestui maret vis crestinesc si de aceea consideram ca fiecare dintre noi este indreptatit sa se mindreasca cu ceea ce s-a construit si ca indiferent de divergente sau pareri diferite avem dreptul sa ne bucuram din toata inima de aceasta minunata realizare.

Biserica este a noastra, a tuturor romanilor din Houston si este Casa Domnului care ne adaposteste pe noi toti, cei ce ne numim pe drept “CRESTINI ORTDOCSI”.

Dumnezeu sa va Binecuvinteze

Preot Paroh Mirel Tudose