Biserica Noastră

Cu ani in urma, o mâna de oameni s-au gândit ca n-ar strica să facă o Biserică Ortodoxă in Houston, biserica care să satisfacă nevoile spirituale ale Românilor de aici.

Biserica a început ca o misiune a Bisericii Sf Marii din Dallas și s-a înființat in August 1990 la inițiativa unui grup foarte restrâns de oameni susținuți de Preotul George Preda, acum decedat. Începuturile au fost foarte modeste și au avut loc in casa D-nei Milita Popescu. Trebuie remarcat devotamentul Doamnei Milita Popescu-Dittbreiner și a mamei sale Dna. Elena Niculescu care au fost sufletul acestui mic grup. Din primul grup făceau parte Fam Condacse, Dna. Marioara Ouvreloeil, Gabi Teodorescu, dl Herlea S.Tower, N. Nelson, N.Corneanu, Cristea și alții. Vestea s-a răspândit și numărul celor alăturați a început sa crească. S-au alăturat și alte familii: Lavrov, Petrescu, Mates, Meitani, etc. Lucrurile au evoluat și asa s-a ajuns la ajutorul frățesc in credință al Bisericii Grecești care a găzduit in capela ei pentru o perioada destul de lungă.

Domnul Victor Tapu a venit in Houston imediat după înființarea bisericii, in Septembrie 1990. In Octombrie a devenit membru al bisericii și s-a oferit sa picteze gratuit iconostasul bisericii. A fost total susținut de Dna Milita care a oferit găzduire. Au fost mobilizați multi romani să vină la biserică și din primul Consiliu Parohial au făcut parte și Dl Micu- Nelson și Dl. Sandu Cristea. Biserica s-a întărit cu multi alți membri începând cu vara anului 1991 (fam. Borza, Cosmin, Pătrașcu etc).

Din primăvara anului 1991 până la sfârșit de Septembrie slujbele și activitățile au fost găzduite de biserica antiohiana Sf. Gheorghe, iar din Sept. 1991 până in vara anului 1994 de biserica greceasca din Yoakum cu hramul Buneivestiri. Aici s-a organizat și primul festival romanesc la 24 Ianuarie 1993 care s-a bucurat de mare success pentru ca s-a promovat nu numai bucătăria romanească dar și cultura poporului nostru printr-un recital de poezie din clasici (Eminescu, Coșbuc, Goga), recital de muzica romanească cu participarea unor muzicieni profesioniști și amatori (soprana Ana Maria Condacse, violonistele Oancea, chitaristul Boeru) si o expoziție de arta plastica a pictorilor romani din Houston (Marcos Lajos, Victor Tapu, Carmen Dumitrescu și alți 5-6 pictori). In parcuri s-au organizat picnicuri pentru a strânge bani pentru construirea bisericii și pentru a atrage noi enoriași. De asemenea s-a editat o revista a comunității “Miorița”, trimestriala, (Doamna Tapu fiind redactorul revistei) iar banii făcuți din vânzare au fost donați bisericii. Din păcate au apărut numai 3 numere, pentru ca in 1994 familia Tapu s-a retras, obligați de evenimente și disensiuni puternice legate de alegerea unui preot permanent. Iconostasul făcut de Victor Tapu a fost abandonat in capela bisericii grecești la mutarea bisericii in sediul din str.Chaplin, dar Domnul Victor Tapu l-a recondiționat și l-a donat iarăși bisericii in ziua de Florii 1996.
Intre timp s-au alăturat Bisericii noastre numita Maria-Magdalena majoritatea enoriașilor: fam Georgescu, Dumitrascu, Miclos, Manea, G. Costin, F. Costin, Hamza, S. Bacio, M. Paraschiva, S. Nastase, G. Potcoava, M. Lupescu, V. Condacse, Borza etc.

Atunci am considerat ca am putea face un efort sa cumpăram o mica proprietate pe care sa o transformam in Biserica. D-nul Miclos si D-nul Lupescu au găsit și cumpărat o proprietate cu sprijinul bănesc al enoriașilor. Lucrurile nu au fost asa de simple. S-a depus o munca susținută pentru transformarea proprietății la condițiile cerute de canoanele creștinești. Contribuții importante bănești și multa munca fizica au fost depuse de familiile: S. Bacio, G. Costin, F. Costin, G. Potcoava, care nu au precupețit nici un efort. Pe parcurs s-au alăturat alte familii: Moceanu, Staicu, Rahaian, Oprean, Orbai, Masie, etc. care au contribuit la propășirea Bisericii Sf. Maria Magdalena. Efortul de a avea o biserica nu s-a oprit aici. In aceste condiții consiliul parohial a hotărât ca era nevoie de o clădire adevărată.

S-a vândut proprietatea din Chaplin și s-a cumpărat alta proprietate pe Canino. Slujbele s-au ținut într-un mobil-home, plătit de d-nul Rahaian. Munca depusa de enoriași a fost multa și obositoare. Din păcate in urma unor neînțelegeri, un grup de oameni au plecat și au format o noua misiune. Un bun creștin nu lasă credința sa piară. Telul de a avea o biserica care sa arate ca cele de pe la noi de pe acasă a fost prea mare ca sa nu se împlinească. Asa ca cei ramași la Biserica Sf. Maria Magdalena au mers înainte și și-au îndeplinit telul.

Vechiul nucleu sprijinit de familii ca: Avrigeanu, Baciu, Barbuceanu, Coman, Croitoru, Enache, Miron, Miru, Nechiti, Salajan, Zanacan, Oprean, Vulcean, Vitan, precum și alții au sprijinit Biserica Sf. Maria-Magdalena cu ajutor bănesc ca: donații, organizări de picnicuri precum și organizarea a diferite activități care sa aducă bisericii bani, or cu munca fizica. Biserica este ridicata.

Amintim pe aceasta cale ca fiecare persoana din Comunitatea Romana și-a adus aportul mai mare sau mai mic la realizarea acestui măreț vis creștinesc și de aceea consideram ca fiecare dintre noi este îndreptățit sa se mândrească cu ceea ce s-a construit și ca indiferent de divergente sau păreri diferite avem dreptul sa ne bucuram din toată inima de aceasta minunata realizare.

Biserica este a noastră, a tuturor romanilor din Houston și este Casa Domnului care ne adăpostește pe noi toți, cei ce ne numim pe drept “CREȘTINI ORTODOCȘI”.

Dumnezeu sa vă Binecuvinteze!